Ze komt binnen met haar moeder en geeft mij een vriendelijke lach. Stralende ogen, nog maar 7 jaar, maar al een hele dame. Terwijl ze in de grote stoel kruipt begint ze te vertellen. Dat ze soms last heeft van de drukte in de klas en zich dan niet goed kan concentreren. Dat ze vaak buikpijn heeft en niet goed kan slapen. We kletsen verder, ook over de dingen die ze leuk vindt om te doen, thuis en op school. Ze vertelt met veel enthousiasme en kijkt af en toe naar haar moeder. Die luistert en glimt van trots. 

Foutjes maken? Liever niet!
We ontdekken dat ze het graag goed wil doen. Niet een beetje.. nee, het liefst alles. Foutjes maken? Daar houdt ze niet van. Dus ja, ze is wel een beetje streng voor zichzelf, geeft ze eerlijk toe. We bedenken samen dat het fijn zou zijn als ze die strenge juf wat zachter zou kunnen zetten. Waar zou dat knopje van die strenge juf eigenlijk zitten? Op haar rechter schouder, legt ze uit alsof ze dat al jaren weet. We oefenen meteen maar even of die strenge juf dan misschien haar mond wel even kan houden. En wie mag er dan wel iets zeggen? De lieve juf natuurlijk! Met de knop op haar linkerschouder kan ze die juf gewoon wat harder draaien. Wat een goed idee!

Zet de lieve juf maar wat harder
Een lieve juf zijn voor jezelf. Dat lijkt haar wel wat. Ze gaat er eens goed voor zitten en noemt zo een heleboel dingen op die deze lieve juf zou zeggen en doen. “Kom op, je kan het!” zou ze vriendelijk zeggen en ook zou ze vaak naar haar lachen. Ook vindt deze lieve juf het niet erg als ze een foutje maakt. Ze helpt haar bij alles wat ze moeilijk vindt en is gewoon heel aardig.  Ja, complimentjes geven, daar is deze juf vooral heel goed in.

Haar ogen glinsteren en ze wiebelt opgewonden op de stoel. Genoeg gekletst. We gaan samen aan de slag met complimentjes geven. Hardop de lieve juf zijn….voor onszelf.  Op zoek naar alle dingen die we goed kunnen, die zo leuk aan ons zijn, onze goede eigenschappen en onze kwaliteiten. Met de bal, met kaartjes en met veel plezier lukt dat wel. En fouten maken? Dat is niet erg hoor, legt ze uit. Het lijkt wel of de lieve juf staat nu al iets harder staat!

Herkenbaar?
Hoewel we het niet altijd merken, zijn kinderen vaak erg streng voor zichzelf. Ze willen het heel graag goed doen. Voor zichzelf, maar zeker ook voor hun ouders en voor de juf of meester. Die innerlijke criticus veroorzaakt veel spanning en kan zichtbaar worden door boze buien, slecht slapen, moeilijke dingen uit de weg gaan, negatieve gevoelens en gedachten, onrustig en zenuwachtig zijn of iets anders.

Wanneer deze kinderen zichzelf beter snappen en ze meer weten over hun gevoelens en gedachten van binnen kunnen zij zichzelf beter helpen. Kinderen zijn blij met de handige tips en trucs die ze kunnen gebruiken ‘om zichzelf rustig te maken’. Om die lieve juf war harder te zetten en te gaan kijken naar wat er allemaal (al wel) goed gaat. Kinderen gaan daar graag mee aan de slag en merken dat het werkt!

Zo kun je je kind helpen (en jezelf)
Het goede nieuws is dat wij kinderen ook kunnen helpen zonder dat zij het door hebben. Door onze eigen strenge juf wat zachter te zetten. Door heel bewust onze lieve juf wat vaker en harder te laten spreken. Die juf kan natuurlijk ook een meester zijn, een vader of een moeder. We hebben tenslotte allemaal zo’n innerlijke criticus die ons toespreekt. Een motiverende stem, die ons corrigeert en ons aanspoort. Maar die ons ook op onze kop geeft, op ons moppert en vooral kijkt naar wat er niet goed is of wat fout zal gaan.

Jammer genoeg staat bij velen van ons de lieve vriendelijke juf veels te zacht. Die stem die je op een positieve manier aanmoedigt, aan je vraagt wat jij wil, je complimentjes geeft en kijkt naar wat er allemaal al goed is. Ga op zoek en ontdek wat die vriendelijke, milde stem jou te zeggen heeft en hoe het je kind én jezelf kan steunen.