“Ha, daar is onze visite kinderen!” Met een hartelijke lach word ik welkom geheten in groep 4 van de Brederode Daltonschool. Juf Sonja kijkt met twinkelende ogen van mij naar alle kinderen en terug.  Ze heeft er zichtbaar zin in!

“Hallo allemaal! Mijn naam is Annette.” 30 paar ogen kijken nieuwsgierig mijn kant op. Ik zoek achterin de klas een plaatsje en terwijl de kinderen met hulp van juf Sonja hun taal werkje afmaken mag ik fijn rondkijken.

Even later vertelt juf Sonja aan de groep dat ik eigenlijk haar juf ben. Dat ik haar leer hoe ze zichzelf rustig kan maken als haar “thermometer een beetje omhoog gaat”. Hoe ze rustig kan blijven als ze zich een beetje druk voelt van binnen of wanneer ze gestresst is.

Jezelf rustig maken; dat wil ik ook!
De kinderen luisteren aandachtig. Ze vinden het zichtbaar interessant, dat hun juf ook een juf heeft. Een juf om te leren “jezelf rustig te maken”. Het past wel bij hun juf, die vaak grapjes maakt, maar soms ook wel wat druk kan zijn.

Ze willen zelf ook wel wat meer rust, zo blijkt, als ik met de klas ga kletsen. “Tijdens het werken”, vertelt Lea. “Want soms is er veel lawaai en kan ik niet goed nadenken.” “Ik voel me soms druk en dan wil ik liever rennen”, weet Mick. En wanneer Sam vertelt dat ze soms niet goed kan slapen, blijkt ze niet de enige te zijn. Op de vraag wie wel wil leren hoe je jezelf rustig kan maken van binnen, gaan dan ook heel veel vingers de lucht in.

Adem in en weer uit…
Genoeg gekletst, laten we beginnen. Ik laat de kinderen hun eigen adem voelen en opmerken. We doen korte spelletjes waarbij we heel goed gaan luisteren en voelen.  Juf Sonja doet de oefeningen mee en kijkt af en toe trots de klas rond. Wat een rust!

Terwijl ik al die lieve kinderen rustig zie in- en uitademen, maakt mijn hart een klein sprongetje. Elke keer weer ben ik verwonderd over de kracht van deze eenvoudige oefeningen. Zo simpel en tegelijk zo effectief. “Dit is heel fijn juf.” “Mijn hoofd ging even uit.”  “Gaan we dit vaker doen?”

Ik kijk naar juf Sonja, die lachend haar duim opsteekt en afspraken maakt met de klas hoe en wanneer ze deze oefeningen gaan gebruiken.

En ik ben stiekum een beetje trots op deze fijne juf die nu helemáál zeker weet: jezelf rustig maken werkt!