Ouder-coaching

 

 

Bij Kinderkracht kun je ook terecht voor jóuw vraag. Als ouder zoek je naar manieren om je kind te ondersteunen. Twijfel je soms of je het wel goed doet. Merk je dat je zelf ook vaak boos wordt en wil je dat graag anders. Of je kent de onzekerheid die je bij je kind ziet zelf ook heel goed. Van vroeger toen jij klein was, of nu in je huidige leven.

Storende gedachten, de strenge stem van binnen, je gevoelens uiten, jezelf vergelijken, last hebben van spanning, of een vol hoofd… Het is zo herkenbaar voor klein én groot.

Alles wat ik bij Kinderkracht doe, deel en bespreek is voor volwassenen dus zeker ook heel leerzaam. Sommige kinderen weten dat al en roepen “Oh, dit is ook heel handig voor mijn vader!”

Andere kinderen zijn opgelucht als ze horen dat Kinderkracht er ook is voor hun vader en moeder. Het is fijn én super belangrijk om sámen te Kinderkrachten. Om te kijken voorbij goed en fout of schuld en om te leren van en met elkaar. Dat geeft ontspanning, groei en verbinding!

Oudercoaching is dan ook een belangrijk onderdeel in de Kinderkracht werkwijze. Je helpt jezelf en daarmee ook je kind.

Misschien ken je de uitspraak wel: Je kind is je spiegel. Kinderen doen ons na. Ze leren van wat we zeggen. Maar ze leren nog meer van wat we doen. Of wat we niet doen.

Kinderen laten ons ook veel waardevols zien met hun gedrag. Vooral dat gedrag dat ons van binnen ergens raakt wil jou iets vertellen. Het raakt je tenslotte niet voor niets. Soms is er iets wat bij jou als ouder nog onbewust is en wat jouw kind jou spiegelt. Het kan ontzettend veel opleveren als dat helder en erkend wordt. Zodra het er mag zijn, kan er weer beweging komen en daarmee een oplossing voor jullie vraagstuk.

Systemisch werken

Ik kijk vanuit een systemische bril wat betekent dat ik niet alleen naar het zichtbare gedrag kijk, maar ook met jullie onderzoek wat er op de onderstroom aandacht vraagt, dat wat nu nog onbewust is. In gesprek, met poppetjes op tafel of met een individuele (familie) opstelling onderzoeken we waar het gedrag van je kind en jullie vraag mee verbonden is, wat het wil duidelijk maken. Lees meer over het systemisch werken onder het kopje Opstellingen.

Binnen Kinderkracht zijn de volgende vormen van oudercoaching mogelijk:

  • Als vast onderdeel van het Kinderkracht Coachtraject, oa tijdens de oudergesprekken.
  • Individuele oudercoaching. Een eenmalig gesprek of een extra sessie voor jou als ouder.
  • In een kortdurend traject is er alle aandacht voor jouw vraag. Een individuele opstelling kan onderdeel zijn van dit traject. Lees meer.

Oudercoaching kan ook los gevolgd worden, zonder hulp voor je kind.

“Alle stenen die je als ouder opraapt,
daar hoeven je kinderen niet meer over te struikelen”
Surinaams gezegde

Onze zoon heeft nu veel meer rust en vertrouwen in zichzelf. Niet alleen hij, maar ook wij hebben inzichten gekregen in ons gedrag en behoeftes, en hoe we dat beter op elkaar kunnen afstemmen.

Dit jaar mocht onze zoon aan zijn juf een brief schijven met dingen die hem konden helpen. Hij schreef “mag ik een schriftje om alles op te schrijven, dan weet u beter mijn emoties”.  Een goed voorbeeld van de handvaten die hij heeft gekregen bij Kinderkracht en het vertrouwen om dat zelf te doen!

Dagmar – Bram 9 jaar